Geschiedenis

Sinds 1953 staat het terrein van Utrecht Science Park Bilthoven in het teken van onderzoek en ontwikkeling. Het terrein kent een roemrijk verleden. De eerste gebruiker was het toenmalige Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIV), bekend van de ontwikkeling en productie van vaccins tegen onder andere polio en pokken en grondlegger van het Rijksvaccinatieprogramma.

Deze geschiedenis vol wetenschap is ook terug te vinden in op het terrein, in de namen van gebouwen en straten.
In 2013 verkocht het Rijk het terrein aan vaccinproducent Bilthoven Biologicals (BBio), dat een jaar later ook het beheer over nam.

In september 2016 werd Poonawalla Science Park B.V. (PSP) eigenaar en beheerder van het terrein, op dat moment Antonie van Leeuwenhoekerrein genaamd. In 2017 ging PSP een samenwerking aan met Utrecht Science Park.

Ruimte voor groei

De grootste huurder op USPB, het RIVM, verhuist naar verwachting in 2025 naar haar nieuwe huisvesting op Utrecht Science Park. Dan ontstaat er in Bilthoven ruimte voor andere bedrijven werkzaam binnen Life Sciences en Health om zich op USPB te vestigen en te profiteren van de voordelen.

Het groene karakter van het terrein zal behouden blijven, maar er is voldoende ruimte voor groei voor bedrijven waarvan de werkzaamheden passen binnen het bestemmingsplan Productie en Research.

Komende jaren gaat eigenaar Poonawalla Science Park het masterplan van USPB opstellen. Bedrijven die zich al gevestigd hebben of die zich op USPB willen vestigen kunnen hun eigen invulling geven aan de panden die op het terrein ontwikkeld worden. Dat kan meegenomen worden in de ontwikkeling van USPB.