In het riool op Utrecht Science Park Bilthoven (USPB) is op 28 april 2021 opnieuw een poliovirus gevonden tijdens de reguliere riooltest. Het gaat wederom om een verzwakte stam van het orale vaccin en er is dan ook geen risico voor de volksgezondheid geweest.

Het virus is gevonden in een monster dat werd genomen uit dezelfde put van het rioleringssysteem op USPB, waarin eerder dit jaar een andere stam van het orale poliovaccin is gevonden. Na onderzoek is vastgesteld dat de nu gevonden stam een Sabin polio type 1 virus betreft. Deze stam wordt gebruikt voor de productie van, en is dus onderdeel van, het orale poliovaccin (bOPV). Het kan van een bezoeker of medewerker afkomstig zijn die recent een orale poliovaccinatie heeft gekregen, van een medewerker die onbewust besmet is geraakt of direct uit een laboratorium of productiefaciliteit. Net als bij de vorige vondst zal de herkomst van deze vondst onderzocht worden.

Op USPB werken verschillende bedrijven met poliovirus. De rioolonderzoeken worden in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) driewekelijks door het RIVM uitgevoerd. De vondst is niet-meldingsplichtig, wel heeft het RIVM de Inspectie als opdrachtgever geïnformeerd over de vondst.