Nieuwsbericht van provincie Utrecht

Welke innovaties zijn helpend voor een lang en gezond leven? Hoe kunnen we onze kenniseconomie hierop laten inspelen? Hoe zorgen we voor voldoende vaccins bij een volgende pandemie? Op Utrecht Science Park Bilthoven werken kennisinstellingen, bedrijven en overheid samen aan allerlei innovaties op het gebied van gezondheid en zorg. Deze innovatielocatie is een goed voorbeeld van waar de regio in uitblinkt: Utrecht, Heart of Health. Kloppend hart van een gezonde samenleving.

Op maandag 15 april bracht minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens samen met gedeputeerde André van Schie een bezoek aan Utrecht Science Park Bilthoven (USPB). Op deze campus wordt gewerkt aan slimme kansen en oplossingen voor het verbeteren van de gezondheid in de regio, Nederland en de wereld. De locatie draagt bijvoorbeeld bij aan onderzoek naar een betere voorbereiding voor pandemieën, zoals de Coronacrisis, in de toekomst. USPB maakt als satellietlocatie onderdeel uit van het Utrecht Science Park, het grootste science park van Nederland met ruim 30.000 werknemers bij toonaangevende kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijven.

USPB is uniek en bijzonder, omdat er veel bedrijven zitten die expert zijn op het gebied van gezondheid, zoals het bedrijf Bilthoven Biologicals. Dit bedrijf maakt vooral vaccins voor ziektes zoals polio. Nu bouwen ze zelfs, in opdracht van Europa, een speciaal centrum om snel vaccins te kunnen maken als de nood hoog is.

Tijdens het bezoek hebben de minister en gedeputeerde besproken hoe ze USPB nog beter kunnen maken. Belangrijk voor de economie van de regio en het land. Gedeputeerde Van Schie heeft opgeroepen om zulke plekken te steunen en te verbinden met andere bedrijven en instellingen die ook bezig zijn met kennisontwikkeling en innovatie, zowel binnen de regio Utrecht, als daarbuiten.

Het verbeteren van locaties, zoals USPB, vraagt ook om genoeg ruimte voor dit soort plekken en een goede bereikbaarheid. Dit is niet altijd makkelijk, want de regio Utrecht heeft een beperkte hoeveelheid ruimte voor veel verschillende onderwerpen, zoals woningbouw en energietransitie. Toch is het belangrijk om te investeren in dit soort plekken, want zij helpen mee aan een betere toekomst.

Het bezoek van de minister aan de regio Utrecht is goed voor de samenwerking tussen de regio Utrecht en het Rijk. Samen willen ze innovatie blijven aanmoedigen. USPB en haar inspirerende voorbeelden helpen niet alleen de regio Utrecht, maar ook heel Nederland om slimme oplossingen te vinden voor vraagstukken van de toekomst.